• De Crypto Fear and Greed Index biedt opnieuw een onschatbare graadmeter voor het sentiment van de cryptocrisismarkt
  • De index staat al vijf weken in de ‚hebzucht‘-modus, wat traditioneel een tijd is om te verkopen
  • Het is mogelijk om te handelen volgens de indexwaarden

De Crypto Fear and Greed Index heeft opnieuw een cryptocurrency markt crash ‚voorspeld‘, waardoor het ongelooflijk blijft lopen. De index, die begon in februari 2018, meet een aantal metrieken in de cryptocurrency wereld en heeft zich in het verleden bewezen als een schrikbarend nauwkeurige voorspeller van hausses en bustes in de crypto-markten. Na de run van Bitcoin tot $12.000 en de daaruit voortvloeiende crash in het weekend, lijkt het erop dat het volgen van de Crypto Fear and Greed index opnieuw het ultieme geld verdienen (en behouden) spel zou zijn geweest.

Het raken van de Spot

In juli vorig jaar rapporteerden we over de griezelige nauwkeurigheid van de Crypto Angst en Hebzucht Index, die een aantal metrieken meet, waaronder volatiliteit, momentum, social media bias, en meer om een momentopname te geven van de heersende ’stemming‘ van de cryptocurrency sector.

Zoals we ontdekten, wanneer de meter meer dan 80 (extreme hebzucht) aangeeft, is dit een teken dat een crash onvermijdelijk is, wat vaak binnen enkele dagen gebeurt. In feite toont de geschiedenis aan dat alles boven de 70 (hebzucht) vaak genoeg is om een crash te doen neerslaan, vandaar dat de recente mini-bull markt een interessante anomalie was.

Als we kijken naar de historische grafiek van de Crypto Fear and Greed Index dan zien we, in de tweeënhalf jaar sinds de Crypto Fear and Greed Index werd gecreëerd, slechts één keer heeft het iets als een gezamenlijke periode van tijd boven de 70 doorgebracht. Dit was tijdens de zeepbel van 2019, die zijn hoogtepunt bereikte op een recordhoogte van 95 te midden van een enorme volatiliteit en minder dan twee weken duurde:

Screenshot 2020-09-07 op 12.14.55

De prestatie in juli 2019 weerspiegelt het typische uiterlijk van een cyclus, die snel piekt en net zo snel weer naar beneden komt. Wat we de afgelopen vijf weken in de crypto-markten hebben gezien, is heel anders dan de Crypto Fear and Greed Index:

Screenshot 2020-09-07 op 12.21.11

Nooit eerder is de Crypto Fear and Greed Index zo lang boven de 70 gebleven, wat overeenkomt met de prestaties van Bitcoin, die varieerden tussen $11.000 en $12.000 in dezelfde tijd.

Iedereen die de angst- en gulzigheidsmetriek gebruikt als hun koop- en verkoopgids (kopen onder 30 en verkopen boven 70) zou een beetje kunnen zweten als het patroon doorging, maar ze hoeven zich geen zorgen te maken – zeker genoeg speelde de metriek zich weer af en de index stortte afgelopen donderdag onder 70 neer. Dit zorgde ervoor dat het patroon doorging, wat het idee versterkt dat het echt kan worden gebruikt als een middel om op middellange termijn te handelen.

Het verhandelen van de Crypto Fear and Greed Index Way

Voor degenen die meer analyse willen uitvoeren op de index vanuit een handelsperspectief, is het ook interessant om op te merken dat het dalen naar een waarde van 40, waar het op dit moment zit, zelden het einde van een crash heeft betekend. 95% van de tijd dat de Crypto Fear and Greed Index rating is gedaald naar 40 van een 70+ meting is het naar beneden gegaan, terwijl het omgekeerde waar is op de weg terug naar boven.

Het lijkt er dan op dat 40 iets is van een stopteken in de marktcycli, met een voortzetting van de trend die bijna altijd volgt. Als dit uitkomt, kunnen we uitgaan van een verdere correctie tot aan de jaren ’20 voor een stuiter. Wat dat betekent in termen van de Bitcoin-prijs is niet mogelijk om te berekenen uit de Crypto Fear and Greed Index alleen, wat betekent dat u ofwel andere technische analyses zult moeten gebruiken ofwel gewoon zult moeten afwachten!